Marea Britanie va fi cea mai performantă economie a Europei în următorii 15 ani, apropiindu-se foarte mult de cea a Germaniei și distanțându-se de Franța, în timp ce China ar urma să depășească Statele Unite în anul 2037, conform unui studiu efectuat de un institut britanic.
Economia britanică urmează să aibă o creștere constantă de 1,6%-1,8% în următorii 15 ani și va rămâne pe locul al șaselea la nivel mondial, după depășirea efectelor negative generate de Brexit și de o serie de șocuri, arată o analiză realizată de Centrul pentru Cercetări Economice și în domeniul Afacerilor (CEBR).
În 2023, principalele economii ale lumii sunt Statele Unite, China, Germania, Japonia, India, Marea Britanie, Franța, Italia, Brazilia și Canada. Conform predicțiilor Centrului britanic pentru Cercetări Economice și în domeniul Afacerilor (CEBR), în 2038, principalele economii ale lumii vor fi China, SUA, India, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Brazilia, Coreea de Sud și Canada.
Economia britanică ar urma să aibă un ritm de creștere mai accelerat decât cel al principalelor economii din zona euro – Franța, Germania, Italia și Spania -, deși nu va egala performanțele Statelor Unite.
”Baza economiei britanice încă este foarte puternică. Statutul Londrei de centru financiar și pentru consultanță în domeniul serviciilor, combinat cu intensificarea secctorului serviciilor în întreaga țară vor stimula creșterea economică a Marii Britanii”, afirmă Pushpin Singh, analist la CEBR, citat de agenția Bloomberg.
Pushpin Singh a subliniat că impactul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană ”fie a fost exagerat, fie nu a fost explorat suficient deocamdată”.
Potrivit concluziilor studiului, China ar urma să depășească Statele Unite din punct de vedere economic și să devină principala economie mondială în anul 2037, iar PIB-ul global se va dubla ca efect al accelerării performanțelor actualelor economii în dezvoltare, care vor egala națiunile avansate.
Până în 2038, Italia nu va mai fi printre cele zece economii ale lumii, urmând să fie înlocuită de Coreea de Sud. Statele Unite și Germania vor coborî în clasament, iar India și Brazilia vor avansa.
Franța va avea performanțe mai slabe decât Marea Britanie, din cauza sectorului public foarte extins și a taxelor mari, iar sectorul producției în Germania va încetini, ceea ce va ajuta Marea Britanie să reducă decalajul, subliniază analistul Pushpin Singh.
Foto: Profimedia
Citește și: